Speelgoedavond door Weggeefwinkel Edam, november 2018

Altijd wanneer de speelgoedavond weer op de planning staat, en dat is vanaf de zomervakantie, houden we het speelgoed apart van alle andere spullen die we inzamelen voor de Weggeefwinkel. Het speelgoed dat we inzamelen moet er mooi uitzien, compleet zijn, deugdelijk zijn en er aantrekkelijk uitzien. Dat leverde dit jaar 74 volle bananen dozen op en een grote auto vol met speelgoed dat niet in een bananendoos paste.
Donderdagavond hebben we al het speelgoed naar de Singel gebracht, zodat we vrijdagmiddag met 14 vrijwilligers konden beginnen met uitpakken. Voordat we met uitpakken kunnen beginnen, zetten wij als bestuur eerst alle tafels klaar. Doordat de speelgoedavond inmiddels een kleine traditie is geworden, hebben we elk jaar meer speelgoed en dus meer tafels nodig. Al dat speelgoed wordt gesorteerd op soort en gezellig geëtaleerd, zodat het voor de klanten ook echt winkelen is. Zo waren er tafels met schoencadeautjes, puzzels en spellen, kinderboeken, dvd’s en games, buitenspeelgoed, speelgoed voor baby’s en peuters, constructiespeelgoed en auto’s, poppen, knuffels en poppenspeelgoed. Op het biljart stond groot speelgoed, zoals een fiets, hobbelpaarden, sleeën, poppenhuis, keukentjes etc.
Al het speelgoed kreeg een puntenwaardering, zodat elke klant voor 10 punten kon winkelen. Tijdens het uitpakken is er natuurlijk ook even pauze met thee en koffie en natuurlijk allerlei zoetige heerlijkheden passend bij Sinterklaas. Een mooie gelegenheid om alvast een aantal chocoladeletters uit te delen aan de vrijwilligers, voorzien van
een gedicht waarin wij onze waardering voor de hulp laten blijken.
Op 16 november om vijf uur was het uitpakken en etaleren van het speelgoed klaar. We hebben toen met de vrijwilligers die ook ’s avonds bleven helpen, gezellig samen gegeten. Na het eten nog even een aantal puntjes op de i en toen konden om zeven uur de deuren open.
De speelgoedavond was druk bezocht. We mochten ongeveer 80 à 90 bezoekers verwelkomen. Iedereen wist wat van zijn gading te vinden en ging met mooie aanwinsten naar huis.

Er zijn altijd spullen over. Een deel daarvan is in dozen gegaan voor de volgende weggeefdag. Mooie boeken gaan naar de free little library’s. Kleine spulletjes naar het weggeeftafeltje aan het Oorgat en wat nog resteerde naar Noppes. Uiteindelijk was om 10 uur de boel weer opgeruimd en konden wij tevreden naar huis.
Damslagfonds, hartelijk dank voor het mogelijk maken van een geslaagde speelgoedavond.