Geschiedenis

Bosvolk

De Edamse Jeugdvereniging Bosvolk is voortgekomen uit de Vrijzinnig Christelijke Jongerenbond (VCJB) en was als afdeling aangesloten bij de Vrijzinnig Christelijke Jeugdcentrale. De geschiedenis gaat terug tot 1927. Een bloeiperiode beleefde Bosvolk in de jaren ’80 en ’90 van de 20e eeuw.
De vrijwilligers van Bosvolk organiseerden het ‘winterwerk’, eerst vanuit ‘Het Honk’ bij de Grote Kerk in Edam, later beschikte Bosvolk voor de activiteiten over een eigen onderkomen aan de Voorhaven 80. Dit bood kinderen en vrijwilligers o.a. prachtige ruimtes voor het knutselen, een grote keuken, toneelkamer, een grote zaal voor o.a. film en toneelvoorstellingen (door professionele theatergezelschappen en ook door de vrijwilligers opgevoerd), een donkere kamer voor fotografie en een grote zolder waar veel tieners spannende tijden hebben meegemaakt!

Hoogtepunten waren zonder twijfel de Bosvolkkamppen in Callantsoog en later in Woudenberg (gaan nu nog steeds succesvol door!) en de Vrije Vogelkampen (o.a. Texel, Terschelling, Leersum, Belgische Ardennen en Luxemburg).

Het jeugdwelzijnswerk van Bosvolk was bedoeld voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. In de leeftijd van 12-16 jaar gingen de kinderen naar ‘De Vrije Vogels’, later ZiPp. Bosvolk en ZiPp bestaan nog steeds als onderdeel van Club en Buurthuiswerk Edam-Volendam. In januari 2016 is het Bosvolkkamp weer op eigen benen komen te staan. Een groep enthousiaste vrijwilligers heeft toen Stichting Bosvolk opgericht.

Damslag

Jarenlang werd traditioneel op de 1e zaterdag in mei de Damslag Rommelmarkt georganiseerd. De Damslag was een begrip in de regio.
In de 10 weken voor en tijdens de Damslag waren er ca. 100 vrijwilligers actief die in de gehele gemeente bruikbare spullen ophaalden bij particulieren. Deze werden gesorteerd: kleding, schoenen en tassen, ‘diggelen’ (aardewerk), boeken, meubels etc. werden op de Dam in Edam verkocht; exclusieve spullen werden per ‘opbod’ verkocht.
Dit zorgde jaarlijks voor een aanzienlijke financiƫle ondersteuning van de Bosvolk activiteiten.